FOTO: Zenička čimburijada nakon dvije godine pauze obilježava početak proljeća

FOTO: Zenička čimburijada nakon dvije godine pauze obilježava početak proljeća

Nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom korona virusa, u Zenici se od ranog jutra održava tradicionalna “Čimburijada”. Svakog 21. marta hiljade Zeničana se okuplja na Kamberovića polju da proslavi prvi dan proljeća. Proslava počinje pripremanjem tradicionalnog doručka na otvorenom – “Čimbura”.

Mnogi Zeničani postavili su svoje šatore noć prije, kako bi tamo bili “na vrijeme” kada sunce izlazi.

Organizator ovogodišnje Čimburijade je Udruženje Forum građana Zenice koji ove godine obilježava i 30 godina rada.

Tačno se ne zna koliko dugo se već proslavlja prvi dan proljeća, ali se zna da i najstariji Zeničani kažu da učestvuju na čimburijadi otkako znaju za sebe. Historičari pretpostavljaju da ovaj događaj ima korijene još u Ilirskom dobu, jer je poznato da su oni slavili smjene godišnjih doba. Događaj je veoma popularan među Zeničanima, tako da oni koji više ne žive ovdje obično dolaze na ovaj festival (čak i iz inostranstva).

Zeničani smatraju kako je Čimburijada originalna tradicija koju treba njegovati jer širi lijepu priču o našem gradu. Iako su mišljenja podijeljena, te ima i onih koji smatraju da se ništa nije promijenilo, većina smatra kako Čimburijada, ipak, više nije ono što je bila nekada, te da je poprimila komercijalnu svrhu i prerasla u vašar.

Jaje kao simbol rađanja novog života se peče u velikim posudama – na stotine komada u jednoj posudi. Na taj način Zeničani pozdravljaju proljeće, radjanje novog života, oživljavanje prirode.