Elmir Duvnjak, vijećnik NES-a u GV Zenica: “Ko preživi, pričat će”

Elmir Duvnjak, vijećnik NES-a u GV Zenica: “Ko preživi, pričat će”

“Ko preživi, pričat će”
Idemo mi prema zapadu, ali divljem zapadu.

Djelo “O duhu zakona” kaže: “svaki pojedinačni zakon povezan je s nekim drugim zakonom, ili pak stoji u zavisnosti od nekog opštijeg zakona”, i to mora tako da bude ukoliko želimo pravnu državu. Ali kod nas vrijedi samo jedan zakon, zakon jačeg.
Sa žalošću kažem da je na današnjoj sjednici duh zakona po ko zna koji put slomljen.

U svojstvu člana komisije za izbor i imenovanja u konkursnoj proceduri za biranje zamjenskih članova GIK-a sam ispitao desetine kandidata, te provjerio njihovu dokumentaciju koja je bila obligatorna kako bi se prijava kandidata uopšte razmatrala.

Pored toga obaveza komisije je bila da Gradskom vijeću dostavi spisak najbolje rangiranih kandidata, ali pukim glasanjem članova komisije, bez obzira na rezultate, dostavljeni su drugi kandidati.

Gradsko vijeće je danas biralo još jednog zamjenskog člana GIK-a kojeg je predložilo radno predsjedništvo, bez da je komisija za izbor i imenovanja uopšte upoznata sa kandidatom, te su se oglušili o akt Centralne izborne komisije.
Pomenuti akt su morali dostaviti Gradskom vijeću, ali to nisu uradili.

Obzirom da su se sve procedure zaobišle, postavlja se pitanje kako je radno predsjedništvo došlo do ovog kandidata, te da li ovaj kandidat ispunjava sve uslove koji su bili neophodni ostalim kandidatima?

Svoje stavove ne formiram na osnovu vlastitih predubjeđenja, nego iz prirode stvari i na osnovu činjenica koje saznajem.

Elmir Duvnjak