Kantonalni sud Zenica presudio – zemljište u krugu KBZ pripada Kantonalnoj bolnici Zenica

Kantonalni sud Zenica presudio – zemljište u krugu KBZ pripada Kantonalnoj bolnici Zenica

Prema saznanjima Zenicablog portala, Kantonalni sud u Zenici donio konačnu i pravosnažnu presudu u predmetu spora kojeg je Kantonalna bolnica Zenica pokrenula s ciljem upisa vlasništva nad zemljištem u krugu ove medicinske ustanove. Podsjećamo, ranije je Gradska uprava Zenica iskoristila pravni “vakuum” i većinu “društvene” i “državne” imovine koja nije imala konkretnog “titulara”, upisala na Grad Zenicu.

Kantonalna bolnica je podnijela tužbeni zahtjev koji je glasio”Utvrđuje se da je tužitelj dosjelošću i građenjem stekao isključivo pravo vlasništva na nekretninama označenim kao n.k.č. broj 78 Crkvice kuća zgrada od 11687 m2, ostalo neplodno zemljište od 97845 m2 i ostalo neplodno zemljište od 1327m2, odnosno ukupno 110859 m2, iz zk. ul. br. 880 K.O. ZENICA III, odnosno n.k.č. broj 78 Crkvice kuća i zgrada od 11687 m2, ostalo neplodno zemljište od 97845 m2 i ostalo neplodno zemljište od 1327 m2, odnosno ukupno 110859 m2, iz Pl. broj 247 K.O. ZENICA III, pa je tuženi dužan trpjeti da se na osnovu ove Presude u javnim knjigama, odnosno zemljišnoj knjizi Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Zenici i Katastru nekretnina Grada Zenica, izvrši upis prava vlasništva i posjeda na navedenim nekretninama u korist tužitelja sa 1/1 dijela.

Općinski sud u Zenici je krajem prošle godine odbio taj zahtjev, nakon čega je uslijedila žalba drugostepenom organu, Kantonalnom sudu. Ova odluka je obavezujuća, pravosnažna, a Gradskoj upravi preostaje tzv. vanredni pravni lijek, tj. “Zahtjev za reviziju procesa”.

Podsjećamo, zemljište unutar kruga KBZ godinama je predmet spora aktuelne vlasti Grada Zenica i Uprave KBZ. Gradska uprava je prvo osporila realizaciju Javno-privatnog partnerstva KBZ-a sa njemačkim investitorom za gradnju “Centra za srce”. Potom je Gradska uprava za istu namjenu raspisala Javni poziv i posao gradnje “Centra za srce” dodjelila privatnom medicinskom centru iz Sarajeva, kao jedinom ponuđaču. Zanimljivo je da je i u toj odluci o dodjeljivanju posla, bila klauzula da se posao može realizirati tek kad situacija sa zemljištem bude “čista”. To znači da pravosnažnom presudom “pada u vodu” cijeli posao dodjeljivanja posla privatnom centru iz Sarajeva, te da KBZ, kao vlasnik, ima pravo da raspisuje novi Poziv.

U međuvremenu je Gradska uprava zatražila zaustavljanje naplate parkinga unutar kruga, čak i privremeno onemogućila ovaj proces. Vrhunac se dogodio prije deset dana, kada je Gradonačelnik Fuad Kasumović optužio KBZ da ga je onemogućila da prvorođenoj bebi na Dan Zenice uruči poklon. Direktor KBZ dr. Rasim Skomorac demantovao je ove navode, rekavši da su Gradonačelnik i njegovi saradnici uredno najavljeni i pušteni u krug, ali da je on potom odbio da uđe, obzirom da je čuvarska služba onemogućila ulaz nenajavljenoj novinarskoj ekipi, koja je došla u pratnji gradonačelnika.

Izvor: zenicablog.com