Dvostruki aršini za naplatu parkinga od strane Grada Zenica?

Dvostruki aršini za naplatu parkinga od strane Grada Zenica?

Tržišna inspekcija izvršila je inspekcijski nadzor za nelegalno obavljanje uslužne djelatnosti parkiranja motornih vozila na javnim površinama u krugu bolnice. 

– Tom prilikom, utvrđeno je da Kantonalna bolnica Zenica nelegalno vrši navedenu djelatnost, a shodno tome privremeno im je zabranjeno obavljanje naplate parkiranja – navode iz Službe za inspekcijske poslove.

Ističu da je inspekcijskim nadzorom izvršeno i privremeno oduzimanje predmeta i to paragon blokova korištenih za naplatu parkinga i zatečeni novac prihodovan od naplate parkinga.

Osim toga, građevinska inspekcija također je izvršila nadzor nad dva kioska koja se nalaze u krugu bolnice, a na javnoj su površini koji su zakupninu plaćali bolnici. 

Iz Službe za inspekcijske poslove posebno napominju građanima da im nije zabranjeno parkiranje u krugu bolnice, naprotiv, to je odsad besplatno.

– Pojašnjavamo građanima da nije zabranjeno parkiranje vozila u krugu bolnice, nego je isključivo zabranjena samo naplata parkinga – naglašavaju iz Službe za inspekcijske poslove, saopćeno je. 

Povodom toga su se oglasili i iz Kantonalne bolnice Zenica.

Zbog usmenog naloga gradske tržišne inspekcije i oduzimanja sredstava za rad (blok priznanice), JU KBZ privremeno obustavlja organiziranje usluge parkiranja, te ovim putem obavještavamo javnost i cijenjene pacijente da prolazak automobilom kroz krug JU KBZ neće biti moguć, osim za radnike Bolnice sa važećom vinjetom, te onkološke, hemodijalizne i hitne pacijente – izjavio je direktor ove ustanove asim Skomorac.

Za sada nije poznato do kada će trajati spor između Kantonalne bolnice Zenica i Gradske uprave Grada Zenica. Također, očigledno je da ova borba oko parking prostora u krugu Kantonalne bolnice Zenica će najveće posljedice ostaviti po korisnike usluga ove javne ustanove, pogotovo onima koji dolaze izvan Zenice.

Odluka o prestanku naplate parkinga u krugu Kantonalne bolnice Zenica je pozdravljena od strane građana, ali mnogi su tražili da ponovo bude besplatno parkiranje i ispred JU Dom zdravlja Zenica gdje naplatu trenutno vrši JP Parking servis Zenica, a gdje je parkiranje prije rekonstrukcije platoa bilo besplatno za sve građane, te negodovali zbog uvođenja naplate parkinga na platou Kamberovića polje na kojem se od nedavno prema riječima čitalaca nalazi naplatna kućica uz natpis „parking u pripremi“.

Izvor: fena.ba/zenit.ba