Delegacija Doma naroda PFBiH posjetila Vladu i Skupštinu ZDK-a

Delegacija Doma naroda PFBiH posjetila Vladu i Skupštinu ZDK-a

Delegacija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posjetila je Vladu i Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, saopćila je kantonalna pres-služba.

U gostujućoj delegaciji, koju su predvodili Jasmin Duvnjak i Ivo Tadić, predsjedavajući delegatskih klubova Bošnjaka i Hrvata, bili su i zamjenik predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka Senad Čeljo te delegat Ramo Isak.

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, delegacija se sastala s premijerom Mirnesom Bašićem i ministrima te s predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Duvnjak je rekao da je cilj posjete unapređenje komunikacije, ali i saradnje u mnogim oblastima koje mogu doprinijeti boljem položaju građana, istaknuvši važnost kontinuirane sistemske saradnje različitih institucija i nivoa vlasti u FBiH i državi.

Razgovarano je i o pitanjima iz zajedničke nadležnosti Skupštine Kantona i Doma naroda te u tom smislu istaknut značaj nedavnog usvajanja izmjena zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, kojim je unaprijeđena pozicija kantona, a čije je donošenje inicirano i iz ZDK-a.

Kantonalni premijer Bašić je zahvalio delegatima Doma naroda koji su glasali za predložene izmjene, posebno delegatima iz ovog kantona Jasminu Duvnjaku, Ivi Tadiću, Rami Isaku, Mladenu Simiću i Jasminku Kapiću. Na taj način su pokazali da štite i zastupaju interese građana ZDK-a.

Duvnjak očekuje, naglasio je, skoro usvajanje i zakona o zaštiti porodice, koji će donijeti važna nova prava građanima, prije svega pravo na značajno veću porodiljnu naknadu, a što će, smatra, biti jedna od najvažnijih populacionih mjera u FBiH.

Razmatrani su i trenutna sigurnosna situacija u državi i u regionu, ali i načini zaštite građana od stalnog povećanja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica kao udara na njihov ekonomsko-socijalni status.

Naglašena je potreba uvođenja interventnih mjera na različitim nivoima vlasti radi olakšavanja egzistencije ljudima.

Zeničko-dobojski je osmi kanton koji je posjetila delegacija Doma naroda Parlamenta FBiH.

Planirane su i skore posjete Sarajevskom i Livanjskom kantonu.