Da li Gradska uprava Zenica gasi još jedno javno preduzeće?

Da li Gradska uprava Zenica gasi još jedno javno preduzeće?

Aktuelni vijećnik u Gradskom vijeću Zenica, Elmir Duvnjak (NES) koji svojom borbom i neumornim radom bez dlake na jeziku otvoreno govori o aktelnim problemima u Zenici, oglasio se danas u vezi rada J.P. “Parking servis” d.o.o. Zenica što prenosimo u cjelosti:

“I ranije sam govorio o tome da je nedopustivo da oduzimaju poslove javnom preduzeću i daju ga privatnicima i to iz drugih gradova. A težinu svemu tome daje činjenica da te firme ne obavljaju adekvatno svoj posao.
Da li je gradska uprava javnom preduzeću zadala šah-mat u 3 poteza?


1. J.P. “Parking servis” d.o.o Zenica je u vlasništvu dvije mašine namijenjene za obilježavanje horizontalne signalizacije, a svaka od njih je koštala cca 80.000 KM, te ima obučene radnike za taj posao.
Nije bilo razloga da J.P. Parking ne dobije taj posao ali ga nažalost nije dobilo.
Na ime ovog održavanja J.P. Parking servis je 2020 godine profitirao 87.763,78 KM, a 2021 godine 76.542,06 KM.

2. Održavanje vertikalne signalizacije je dato firmi iz Bijeljine koja je prije potpisivanja ugovora odustala, pa je posao dat firmi Sakom iz Ilijaša koja još uvijek nije potpisala ugovor, tako da trenutno niko ne održava vertikalnu signalizaciju. Sve ovo se moglo izbjeći da je gradska uprava imala sluha za naše gradsko preduzeće i dala mu ovaj posao.
Na ime održavanja ove signalizacije J.P. Parking servis je 2020 godine profitiralo 15.248,39, a 2021 godine 21.444,52 KM.

3. Ukoliko ove dvije stavke ne bi bile dovoljne za propast preduzeća, gradska uprava se pobrinula da trećim korakom zada mat javnom preduzeću oduzimanjem garaža.
Gradska uprava je u toku ove sedmice poslala depešu da se raskinu svi ugovori i isprazne sve garaže kako bi se mogle prodati.
Parking servis je na račun iznajmljivanja 315 garaža na područja grada mjesečno inkasirao između 10 000 i 15 000 KM. Ukoliko uzmemo srednju vrijednost dobijemo iznos od 150 000 KM godišnje.

Tvrdim da Javno preduzeće Parking servis d.o.o. ne može opstati na ovakav način!”

Elmir Duvnjak