Da li će sutra biti usvojen zakon o zabrani pušenja u zatvorenim javnim mjestima i izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda?

Da li će sutra biti usvojen zakon o zabrani pušenja u zatvorenim javnim mjestima i izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda?

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 17. redovna u aktuelnom mandatu, sazvana je za sutra u Sarajevu.

Među najavjenim tačkama obimnog dnevnog reda je predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je ovaj zakon kojim je najavljena zabrana konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu te u automobilima u kojima su djeca.

Osim na duhan, zakon se odnosi na nargile i vodene lule, uključujući elektronske cigarete, kao i bezdimne i biljne duhanske proizvode. 

Prema prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”.

Predviđene su kazne za pravne osobe ukoliko ne zabranjuju upotrebu duhana, kao i za fizičke osobe ako konzumiraju duhan u zatvorenom prostoru.

Među drugim tačkama dnevnog reda sutrašnje sjednice Doma naroda su izmjene Zakona pripadnosti javnih prihoda, čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Slađan Ilić i Ivo Tadić.

Oni predlažu izmjenu sadašnjih pravila prema kojima su, kako navode, određeni kantoni u Federaciji BiH privilegovani u raspodjeli javnih prihoda.

– Uvedeni su dodatni ponderi u sistem raspodjele javnih prihoda, čime su određeni kantoni u startu privilegovani, dok su drugi kantoni na taj način dovedeni u diskiminirajući i neravnopravan položaj – navode između ostalog predagači novih pravila.

Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH omogućava pravedniju i adekvatniju raspodjelu javnih prihoda te ravnomjeran regionalni ekonomski razvoj u Federaciji BiH, navode također Duvnjk, Tadić i Ilić, uvjereni da njihovo ponuđeno zakonsko rješenje može biti prvi korak ka reviziji cjelokupnog sistema raspodjele javnih prihoda. 

Izvor: fena.ba