Čović o izlasku HDZ-a iz vlasti u ZDK: Mi sjedimo zajedno, a pokušaji da se neka podjela u HDZ ZDK napravi je uzalud!

Čović o izlasku HDZ-a iz vlasti u ZDK: Mi sjedimo zajedno, a pokušaji da se neka podjela u HDZ ZDK napravi je uzalud!

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović danas se u Žepču sastao s predstavnicima kantonalnog odbora, a komentarišući jutrošnji sastanak rukovodstva FBiH kazao je da ga ne interesuje Refik Lendo.

Uvjeren je da će Lidija Bradara biti imenovana za predsjednicu FBiH te da će se ići u dalju uspostavu vlasti. Kaže kako su sve vrijeme ispucali.

“Od tog trenutka kreću dalje aktivnosti o uspostavi izvršne vlasti u FBiH. Čini mi se da smo vrijeme koje je bilo predviđeno ispucali i da je krajnje vrijeme da to počnemo raditi”, rekao je.

Na pitanje novinara o potezu Refika Lende (SDA), kazao je da ga ne interesuje.

“Ne interesuje me nijedan Lendo, ni Dragan, ni Mujo, ni Lazo. Imamo institucije BiH, FBiH, Zastupnički dom je u prilici da imenuje nosioce vlasti. Da ne nagađamo šta je ko rekao, ja ničije izjave ne komentarišem pa neću ni današnje”, kazao je Čović.

Govoreći o situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu gdje je HDZ ZDK najavio izlazak iz vlasti, a njihovi koalicioni partneri ih optužili za unutarstranačko razilaženje, Čović je kazao da su oni u svemu zajedno.

“Mi sjedimo zajedno, HDZ je do kraja zajedno, oko svake ideje, od Federalne vlasti do kantonalne. Držimo se zajedno, imamo svoja dva ministra, u Domu naroda, i uvjeren sam da će naši predstavnici Mato Zovko i Iva Tadić te ministar Martić štititi naše interese. Tako smo nastupili s partnerima na višim nivoima, a pokušaji da se neka podjela napravi je uzalud”, kazao Čović.

Na pitanje da li očekuje reakciju Schmidta oko formiranja vlasti na nivou FBIH nije imao odgovor.

Izvor: klix.ba