Čega se pametan stidi, time se Kasumović hvali

Čega se pametan stidi, time se Kasumović hvali

Gradska uprava Zenice, kako on voli istaći, sa gradonačelnikom Kasumovićem na čelu, jutros se “pohvalila istorijskim uspjehom privrede Zenice”, referirajući se na tekst Poslovnih novina o 50 brzorastućih kompanija u BIH.

Zanemarićemo ovom prilikom da potpunu i istinitu informaciju još prije 2. februara prvo objavili mediji kojima je Kasumović nesklon i koje često gradonačelnik Zenice proziva za “manjak lokalpatriotizma”.

Po ustaljenom običaju, Kasumovićeva botovska brigada uhljeba sačekala je da Zeničani pritisnuti očajnim stanjem infrastrukture, sve lošijim ekonomskim stanjem zaborave na tu informaciju i njenu suštinu. Jutros je tako plasirana LAŽ da je Zenica PRETEKLA TEŠANJ u privrednom razvoju.

Naime, radi se samo o jednom segmentu poslovanja privrede u BIH, koji se definiše rastom prihoda u odnosu na ranije godine. Da stvar po Kasumovića bude gora, radi se o tačnom zbiru netačnih podatakla, taman dovoljno da nepismeni puk povjeruje da smo “na zelenoj grani” i da vjeruje objavi Rumeog PRESS štaba, a ne praznini u svom novčaniku.

PRVA LAŽ – Radi se, naime, u spisku 50 firmi sa uvećanim prihodima, po kojem Zenica ima najviše pojedinačnih firmi, 15, ispred Tešnja (11). Kad se vidi spisak koji Kasumovićevi botovi NAMJERNO NISU objavili, vidljivo je da je prva zenička firma tek na petom mjestu. Da je “presjek” stanja bio recimo na 20, 30, ili 100, stanje bi bilo drukčije.

DRUGA LAŽ – firme su u izvornoj objavi rangirane po složenom finansijskom parametru u procentima zvanom CAGR% – Prosječna godišnja stopa rasta (Compound annual growth rate) i na toj listi se npr. nalazi firma od milion KM daleko ispred firme od 50 miliona KM, jer, logično, uvećanje je znatno teže većim firmama.

TREĆA LAŽ – firme iz Zenice koje se nalaze na spisku NEMAJU NIKAKVE VEZE sa Poslovnom zonom, pa ni okruženjem koje navodno “stvar Kasumović”. Radi se gotovo redom o uslužnim, servisnim i građevinskim firmama koje većinu poslova rade VAN ZENICE, te o stranim investitorima u poslove niskog troška, kao špto su call- ili programerski-centri. Gotovo nijedna firma od navedenih i njihov razvoj nema ama baš nikakve veze sa poslovnim okruženjem Zenice, a još manje sa Kasumovićevim ublehama.

Na kraju, dovoljno je podsjetiti na dvije, po Kasumovića nepovoljne ČINJENICE –
Tešanj po popisu stanovništva ima višestruko manje stanovništva, Zenica je CENTAR i glavni grad Kantona, pa bi valjda trebalo da bude logično, normalno i sasvim logično da bude i industrijski centar. No, pod Kasumovićevom šapom već šest godina nažalost nije.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno. Broj izdatih fiskalnih računa, koji pokazuju STVARNU POTROŠNJU i prihode je već nekoliko mjeseci i godina na strani Tešnja. Zamislite ovu situaciju –

Zenica je prema popisu iz 2013. imala nešto više od 110, a Tešanj od 43 hiljade stanovnika. Dakle, samo po broju stanovnika Zenica je 2,5 PUTA veća od Tešnja!

Čega se pametan stidi, Fuad Kasumović se ponosi.

Izvor: zenicagrad.info