BNP i građani Zenice komemorativnim skupom oprostili se od glumice Šefike Korkut-Šunje

BNP i građani Zenice komemorativnim skupom oprostili se od glumice Šefike Korkut-Šunje

Bosansko narodno pozorište Zenica i građani Zenice, današnjom komemoracijom u Velikoj sali BNP-a, oprostili su se od glumačke primadone Šefike Korkut-Šunje, kojoj će danas, u 12.45 sati, biti klanjana dženaza te obavljen i ukop na Gradskom groblju “Crkvice” u Zenici.

Korkut – Šunje rođena je 27. januara 1933. godine u Travniku, a preminula je, u 90. godini života, u četvrtak, 17. februara u Zenici, gdje je i provela gotovo kompletan svoj radni vijek u BNP-u.

– Šefika potječe iz znamenite porodice Korkut, među čijim članovima je bilo dosta vjerskih dostojanstvenika pa je porodica, kao takva, uživala veliki ugled ne samo u gradu Travniku nego i šire.

Iako je u početku, u porodici patrijarhalnih svjetonazora, bilo dosta protivljenja da se 17-godišnja djevojka školuje za glumicu, u čemu je, naravno, prednjačio otac Hamdija, Šefika Korkut-Šunje je, ipak, 1951. godine, kradom, bez očeva znanja i pristanka, uspjela upisati Glumačku školu u Sarajevu – napomenula je u svom obraćanju glumica te i rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Ermina Nišić.

Šefika je, dodala je, poslije dobila i podršku porodice pa je, tri godine kasnije, okončala školovanje te postala prva školovana glumica među Bošnjakinjama-muslimankama.

Prvi profesionalni angažman, rahmetli Šefika, imala je u Narodnom kazalištu u Šibeniku, gdje je došla 1954. godine te ostala dvije godine, da bi 1956. godine pristupila ansamblu današnjeg BNP-a Zenica.

U zeničkom je pozorištu tumačila likove u oko 170 predstava; bila je četiri godine i rukovoditeljica DOiL scene BNP-a te je režirala desetak predstava za djecu i omladinu.

Nagrađivana je na svim značajnijim festivalima širom bivše Jugoslavije, a za svoj umjetnički rad i doprinos bh. pozorišnoj sceni nagrađena je Plaketom i Nagradom grada Zenica te nagradom za životno djelo “Adem Čejvan”, koju dodjeljuje Festival bh. drame, koju više od vije decenije organizira BNP Zenica.

Televizijskoj publici bila je poznata po ulozi Rahime u humorističkoj seriji “Viza za budućnost”. Aktivna je bila i u radu Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica, Humanitarne organizacije “Naša djeca” Zenica te Udruđenja “Lotos” Zenica.

Izvor: fena.ba