Besana noć za stanovnike glavnog grada Ukrajine, i dalje traju ruski napadi

Besana noć za stanovnike glavnog grada Ukrajine, i dalje traju ruski napadi

Ruski zračni napadi tokom noći pogodili su gusto naseljenu oblast Pozniake u Kijevu, prenosi BBC. 

Zapalio se jedan od mnogih tornjeva u susjedstvu, a prozori su razneseni. Radeći u dimu i ruševinama, vatrogasci su uspjeli ugasiti plamen dok su eksplozije nastavile potresati grad.

Najmanje osam osoba je povrijeđeno u Pozniakeu.

Jedan stanovnika te oblasti u kroz bijes i očaj se zakleo Putinu, ,,želimo da te vidimo zaklanog kao životinju.”

Na drugim mjestima noćno nebo obasjale su nove eksplozije. Sirene su se i dalje oglašavale dok je policijski čas ukinut u 7:00 po lokalnom vremenu. Kijev nije bio grad koji se budi jer je malo ko spavao.

A eksplozije se nastavljaju.

Snažne slike koje Ukrajinci dijele preko noći na internetu razotkrivaju kao farsu obećanje Kremlja da se civili nemaju čega bojati, kako je Putin rekao u TV obraćanju, da je to ,,ciljana operacija usmjerena isključivo na ukrajinsku vojsku.”

Od 4.30 sati ujutro po lokalnom vremenu Kijevom odjekuju eksplozije. Savjetnik ukrajinske vlade tvrdi da je srušen ruski avion i da je spriječeno više raketnih napada.

U naseljenim kvartovima ima ozlijeđenih. Ukrajinski predsjednik je potvrdio izvještaje o ruskim raketnim napadima u Kijevu.

Od jučer traju žestoke borbe. Ruske snage napadaju iz više smjerova, a podržavaju ih separatisti i Bjelorusija. Na ukrajinske gradove padaju projektili, čuju se sirene, velik broj ljudi napušta gradove.

Ukrajina je objavila da je dosad poginulo 137 njihovih vojnika i civila te da je više od 300 ranjeno. Dodaju i da su ubili 50-ak ruskih vojnika te da su oborili šest aviona i helikopter. Rusi su sve to demantirali. 

Izvor: fena.ba