Arnel Isak predložen za novog potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Arnel Isak predložen za novog potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Pokret demokratske akcije (PDA) predložio je Arnela Isaka za novog potpredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, umjesto članice Stranke za BiH Edine Gabele.

U obrazloženju Klub PDA je naveo da se trenutno u rukovodstvu Zastupničkog doma ne nalazi niko iz reda Bošnjaka, i da vođeni demokratskim načelima predlažu da budE razrješena Edina Gabela. Zanimljivo je da ta nacionalna pripadnost do sada nije bila problem.

Svakako, jasno je da se radi o smjeni članice Stranke za BiH, jer ta stranka više nije dio većine koja je na kraju formirala vlast.

U biografiji Arnela Isaka navodi se da je rođen 1996. godine i da je po nacionalnosti Bošnjak. Završio je Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomije i stekao je pravo na akademsku titulu i stručno zvanje magistar ekonomije iz oblasti poslovne ekonomije.

U periodu od 2019. do 2022. godine bio je ministar u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Navodi se i da govori engleski i turski jezik i da je dobar poznavalac informatike i IT komunikacija, a posjeduje i crni pojas 2. dan Taekwondo.

Isak je u Parlament FBiH izabran na listi Narodnog evropskog saveza, ali je napustio stranku. Prilikom glasanja o imenovanju nove Vlade FBiH podržao je Vladu Nermina Nikšića, koja je izabrana sa 51 glasom.

Zanimljivo je da je Arnel Isak, prisustvovao službenom sastanku ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem te je izvjesno da je prijedlog z anjegovo imenovanje u rukovodstvo Parlamenta FBiH bila jedna od tema.

Od imenovanja Vlade FBiH, Parlament FBiH nije održao nijednu sjednicu. Opozicija je ovo kritikovala i označila kao pokazatelj da vladajuće stranke nemaju većinu u Parlamentu.

Izvor: klix.ba