Analiza: Da li je Vedran Kaser glasao PROTIV ili je bio ZA?

Analiza: Da li je Vedran Kaser glasao PROTIV ili je bio ZA?

Veliku pažnju je izazvala vijest koju smo objavili jučer, odnosno da je Skupštinski zastupnik ZDK iz redova SDP-a Tešanj, gospodin Vedran Kaser glasao protiv uvođenja porodiljskih naknada u iznosu od 1000KM mjesečno.

Nakon te vijesti pojavljuje se i reakcija gospodina Kasera da je on za porodiljske naknade ali je protiv rebalansa budžeta. Isto je pokrijepio video uratkom sa sjednice kao i skupštinskom inicijativom iz mjeseca februara 2022. godine.

Ključno pitanje koje se nameće glasi: “Ko je ovdje u pravu, Vedran Kaser ili oni koji tvrde da je glasao protiv porodiljskih naknada u iznosu od 1000KM?”

Uzećemo prvo u obzir video uradak zastupnika Kasera u kojem navodi da je za naknade ali će glasati protiv jer se nalaze u paketu sa ostalim tačkama rebalansa.

Druga tvrdnja zastupnika Kasera jeste njegova inicijativa iz februara mjeseca 2022. godine u kojoj se zalaže za povećanje porodiljske naknade.

Moramo ovdje dodati i činjenicu da dokument, to jeste inicijativa koju javnosti izlaže gospodin Kaser nije uvrštena u rebalans nego se radilo o inicijativi drugog skupštinskog zastupnika koja obrađuje istu tematiku.

Na osnovu ovih činjenica možemo zaključiti da je gospodin Kaser moralno za uvođenje naknada porodiljama ali je zakonski glasao protiv zbog gore navedenog razloga.

Što se tiče onih koji tvrde da je gospodin Kaser glasao protiv oni su tehnički potpuno u pravu. Rebalans budžeta je sadržavao veliki dio dio socijalnih davanja kao što su: gore spomenuta naknada porodiljama, povećanje plate prosvjetnim radnicima, povećanje toplog obroka svim budžetskim korisnicima, adaptacija škola, poticaji privredi i poljoprivredi, pomoć socijalnim kategorijama, prehrambeni paketi za ugrožene, pomoć općinama itd.

Dakle Vedran Kaser jeste glasao PROTIV naknada porodiljama u iznosu od 1000KM koja se nalazila kao tačka u zbirnom materijalu kao i protiv svih davanja sadržanih u dokumentu Rebalans budžeta ZDK iako je po vlastitoj tvrdnji moralno za neke od njih.

Ostaje samo nejasno zašto klub i zastupnici SDP-a u Skupštini ZDK nisu uputili niti jedan amandman na rebalans budžeta pa da u slučaju odbijanja tek onda budu protiv. Možda se i to razjasni u narednim danima.

Izvor: FB (Doboj Teslić Jelah Tešanj)