Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist posjetila Vladu ZDK

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist posjetila Vladu ZDK

Ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, njena ekselencija Johanna Stromquist, boravila je danas u nastupnoj posjeti Vladi Zeničko-dobojskog kantona, gdje je razgovarala s premijerom Mirnesom Bašićem te članovima Vlade, ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom i ministrom finansija Josipom Lovrićem.

Premijer Bašić zahvalio se na posjeti te upoznao ambasadoricu Stromquist sa resursima, potencijalima i stanjem u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i glavnim prioritetima ove vlade, s težištem na aktivnostima u toku pandemije virusa korona. Naglasio je ZDK industrijski kanton sa značajnim potencijalima u svim sferama, a da je prioritet Vlade stvaranje uslova za održivi razvoj i rad privrede u ekološki zdravom okruženju.

U fokusu su dva projekta energetske efikasnosti ukupne vrijednosti 33 miliona KM. Premijer Bašić je naveo da je u toku realizacija 11 miliona KM vrijednog projekta utopljavanja škola i prelaska na ekološki prihvatljiva goriva u školama u ovom kantonu, a Vlada je osigurala 11 miliona eura za modernizaciju i energetsku efikasnost u Kantonalnoj bolnici Zenica. Također, vode se pregovori s njemačkim KfW-om oko realizacije takvog projekta u još osam škola u ovom kantonu.

Naglasio je da je finansijska situacija u ZDK stabilna te da je budžet prošle godine poslovao sa suficitom, koji je preusmjeren u prioritetne resore, kao što su zdravstvo, privreda, poljoprivreda, boračka i socijalna zaštita, izgradnja puteva i okoliš.

Zahvalio se Kraljevini Švedskoj na pomoći BiH i ZDK-u te izrazio nadu da će sveobuhvatna saradnja dvije države u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena.

Ambasadorica Stromquist, koja je ambasadorsku dužnost preuzela nemalo prije početka pandemije, kazala je da Švedska i BiH imaju čvrste veze od devedesetih godina, te da te odnose dodatno jača i oko 100.000 ljudi iz BiH koji žive u Švedskoj, među kojima su brojni uspješni ljudi, ministri, novinari, biznismeni i sportisti.

Naglasila je da Švedska pažljivo prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i dijeli zabrinutost svih zemalja Evroske unije o daljem razvoju situacije u BiH, te da je ta zemlja dala značajan doprinos na dosadašnjem putu integracije BiH u EU. Švedska je, dodala je, treći najveći bilateralni donatori BiH i prvi donator među zemljama EU.

Navela je da su u fokusu saradnje sa BiH oblasti okoliša, demokratija i ljudska prava, ekonomski razvoj i ekonomska integracija BiH u EU, te saradnja, pomirenje i približavanje nacionalnih zajednica u BiH.

Ambasadorica Stromquist se interesovala i za dva projekta u ZDK-u, izgradnju regionalnog vodovoda Plava te funkcionisanje Centra za okoliš ZDK-a.

Premijer Bašić je upoznao švedsku ambasadoricu da je Vlada ispunila sve obaveze prema projektu Plava voda i da redovno plaća rate kredita. Zahvalio se Vladi Švedske što dijelom učestvuje u finansiranju navedenog projekta, koji se najvećim dijelom finansira iz kredita EBRD-a.

Kada je u pitanju Centar za okoliš koji djeluje pri Instutu “Kemal Kapetanović”, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak naglasio je da Vlada finansira plaće uposlenih i nabavku opreme za ovaj centar, koji raspolaže sa sistemom sedam mjernih stanica i toku je nabavka osme, te da se radi na stvaranju uslova za kadrovsko jačanje ove institucije.

Naglasio je da je zaštita okoliša jedna od ključnih politika ove vlade, koja ima dobru saradnju i podržava projekte ekoloških udruženja, a sa organizacijama civilnog društva radi i na formiranju zaštitićenih područja u ZDK-u.

Premijer Bašić je podvukao da politička kriza zasad ne utiče na budžetsko poslovanje ZDK-a, ali da postoji zabrinutost stanovnika rubnih područja ovog kantona koja graniče sa entitetom Republika Srpska.

Press služba ZDK