Ambasador Field se zahvalio Vladi premijera Bašića što podržava investiciju Adriatic Metalsa u Varešu

Ambasador Field se zahvalio Vladi premijera Bašića što podržava investiciju Adriatic Metalsa u Varešu

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field posjetio je sjedište Zeničko-dobojskog kantona gdje je razgovarao s premijerom Mirnesom Bašićem, predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem, ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom te ministrom za finansije Josipom Lovrićem.

Premijer Bašić upoznao je ambasadora Fielda s potencijalima i resursima ovog kantona, fokusirajući se na rad Vlade od početka pandemije virusa korona. Naglasio je da je Vlada uspješno prevazilazila brojne izazove pandemije, što potvrđuje i 100-postotno izvršenje budžeta u 2021. godini te usvajanje budžeta za ovu godinu od 438 miliona KM, koji je najveći do sada.

-Ovo je mlada vlada koja, po meni, radi jako dobro, radi na uštedama u svim oblastima, a finansijski rezultat iz 2021. kaže da smo radili domaćinski. Imamo odličnu saradnju s partnerima u Ekonomsko-socijalnom vijeću, s privrednicima zajedno usaglašavamo programe poticaja, a novim kolektivnim ugovorima smo unaprijedili materijalni položaj zaposlenih na budžetu. Nadam se da će pandemija vrlo brzo prestati i da ćemo se potpuno fokusirati na razvoj – rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da je Vlada početkom ove godine napravila iskorak u borbi protiv korupcije, formirajući poseban Ured za borbu protiv korupcije i pokrenuvši proceduru izrade nove Startegije za borbu protiv korupcije, prije usvajanja ove strategije na državnom nivou, a početkom prošle godine usvojena je i sedmogodišnja Strategija razvoja ZDK-a.

Ambasador Field je rekao da se prioriteti Vlade ZDK-a u dobroj mjeri poklapaju s prioritetima Ambasade Velike Britanije, a to su borba protiv korupcije, bolja radna mjesta, bolje javne usluge te slušanje glasa mladih i traženje najboljih načina da im se pomogne da ostanu u BiH i budu uspješni.

On se zahvalio Vladi ZDK-a za dobru saradnju s kompanijom “Eastern Mining”, u vlasništvu “Adriatic Metalsa”, koja vrši istraživačko-rudarske radove u Varešu.

-Taj projekat je jedna od najimpresivnijih stvari koje smo vidjeli u BiH, a dio mog posla je da osiguram da oni rade stvari na pravi način, ispunjavaju ekološke i druge standarde, ulažu u zajednicu i otvaraju radna mjesta koja imaju budućnost. Saradnja Vlade ZDK i “Eastern Mininga” ima pozitivan odjek i jedva čekam da se ova investicija realizuje kako je planirano – rekao je ambasador Field.

Premijer Bašić je istakao da je interes Vlade da projekat opstane, a kompanija što prije započne rudarske radove.

Ambasador Field je rekao da projekat šalje pozitivne signale, koje je prepoznao i ugledni “Financial Times”.

-Projekat otvara nova radna mjesta, ali je poruka koja se šalje iz Vareša mnogo šira, jer drugi investitori prate razvoj ove investicije – rekao je britanski ambasador.

Premijer Bašić je zamolio ambasadora Fielda da Velika Britanija pomogne Bosni i Hercegovini da se odupre udarima na državu i da ostane prijatelj BiH, jer su integritet i mir u BiH najvažniji prioriteti.

Nakon sastanka u uredu premijera, ambasador Field razgovarao je s ministrom za privredu Zlatkom Jelićem, a jedna od tema sastanka bile su i operacije „Eastern Mininga“.

Jelić je rekao da je ovo ministarstvo učinilo sve da stvori povoljno okruženje za privlačenje investicija i korištenje rudno-mineralnih bogatstava.

Upoznao je britanskog ambasadora s programima poticaja za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u ovom kantonu, za što je resorno ministarstvo samo u 2021. godini izdvojilo 4 miliona KM, kao i aktivnostima u oblasti turizma. Naveo je da je u toku usvajanje Zakona o turizmu ZDK, koji je u fazi javne rasprave, a koji će detaljno urediti ovu oblast i stvoriti pretpostavke za unapređenje turističke ponude ovog kantona.

Press služba ZDK