Alma Ras proizvela više od 23 miliona artikala s rekordnim brojem uposlenih

Alma Ras proizvela više od 23 miliona artikala s rekordnim brojem uposlenih

Alma Ras, poznatu bosanskohercegovačku kompaniju, lidera donjeg rublja i spavaćeg programa prethodnu 2021. godinu okarakterisali su brojni rezultati, pa čak i rekordni u određenim segmentima poslovanja počevši od broja uposlenika, do rasta prometa za 16% u odnosu na 2020. godinu. Mogu se pohvaliti i širenjem maloprodajne mreže, web shop-a i na drugim tržištima, te mnogobrojnim inovacijama u projektima i novim proizvodima, a sve to zahvaljujući lojalnim kupcima koji prepoznaju kvalitet brendova ove kompanije više od dvije decenije. Svjesni sve većih želja potrošača, pored konstantnog podizanja kvaliteta, kontinuirano rade na inovacijama i svjetske trendove donose na bh. tržište.

“Uz angažman iskusnih konsultanata iz Deloitte uspješno smo prošli i tranziciju upravljanja kompanijom. Uz najbolju svjetsku i regionalnu praksu, implementirana su pravila i propisi koji će dodatno učvrstiti upravljanje, ali i osigurati daljni razvoj kompanije, imenovanjem nove Uprave Društva i harmoniziranjem svih odjela u zajednički sistem djelovanja, gdje je u fokusu klijent, odnosno kupac”, riječi su g. Rasima Memagića, izvršnog direktora kompanije Alma Ras.

Prethodne godine izašli su na američko tržište zahvaljujući saradnji s tekstilnom kompanijom Commando, te je intenzivirana saradnja s globalnim liderom Hugo Boss.

Povećan broj uposlenih – rekordna od osnivanja

Zahvaljujući kontinuiranom rastu, prošle godine je otvoreno 86 novih radnih mjesta, što je ovu kompaniju dovelo do sastava od 1296 uposlenika, a već početkom ove 1300 članova. Kako ističu, posebno su ponosni na činjenicu da su imali 38 internih unapređenja, a od tog broja čak 84% uposlenika bili su šivači. Sve ovo je omogućio ARcademy centar koji su osnovali još 2020. godine, Zahvaljujući ovoj ideji, lakše prepoznaju afinitete i mogućnosti napredovanja uposlenika su mnogo veće. Pored internih resursa, predavača i iskustva organizacije, usko sarađuju i angažuju eksterne predavače. Ovo ulaganje smatraju još jednim načinom da na duži vremenski period očuvaju stabilnost kompanije i konkurentnost. Samo prošle godine, u Alma Ras uposlenike investirano je 340.000 KM. Čvrsto vjeruju da je zajednički rad na poboljšanju uslova rada i kreiranju pozitivnog radnog okruženja, njihovu kompaniju i ove godine dovelo do titule najpoželjnijeg poslodavca u kategoriji Fashion&Retail.

Ulaganje u infrastrukturu u iznosu od 1.853.000 KM

Najznačajniji infrastrukturni projekat koji su započeli u ovoj kompaniji, jeste nova upravna zgrada u Visokom. Objekat se prostire na 1200 m, a enterijer je uređen prema najnovijim svjetskim standardima. Završetak radova očekuje se početkom marta, kada će se i obilježiti 24 godine uspješnog postojanja i poslovanja ove kompanije. Proširena je i mreža maloprodajnih objekata, te je otvoren i četvrti objekat u Sloveniji, dok su u BiH otvorili još jednu poslovnicu u Mostaru i Cazinu, te su renovirani postojeći objekti u Tuzli i Gradišci.

Inovacije u proizvodnji i usmjerenje na održivi razvoj

Prethodna godina donijela je uspjeh i Alma Ras brendu čiji kreativni tim je lansirao prvu kolekciju kupaćih kostima u vlastitoj proizvodnji. Razvijanje jednog ovakvog proizvoda zahtjevalo je usavršavanje i implementaciju sasvim nove tehnike, gdje je bila potrebna dodatna edukacija uposlenih.

Alma Ras kao kompanija koja teži ekološkoj i društvenoj osvještenosti, svoje poslovanje je i usmjerila ka tome. Pokrenuti su i određeni eko projekti koji su doprinijeli lokalnim zajednicama, te su učestvovali u mnogim projektima za zbrinjavanje otpada. Svi ti procesi doprinijeli su da u izazovnoj 2021. godini dobiju i jedan od najvažnijih certifikata u tekstilnoj industriji, a riječ je o GOTS certifikatu. To znači da će i implementirati i najnoviji trend u svijetu, tj. ići u smjeru razvoja novih organskih proizvoda. Više će biti usmjereni na održivi razvoj, te planiraju instalirati solarne panele, smanjiti otpad u proizvodnom procesu. U planu je nabavka i nove krojne linije zahvaljujući kojoj će se smanjiti potrošnja energije za 30 posto, ubrzati proces proizvodnje i unaprijediti kvalitet proizvoda.

Izvor: visoko.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *